somatostatinoame: factorii de risc, diagnosticul și tratamentul

somatostatinoame: factorii de risc, diagnosticul și tratamentul

somatostatinoamele sunt un tip rar de tumoră malignă care crește în sau în jurul pancreasului. De asemenea, medicii le pot numi tumori neuroendocrine (net) sau tumori cu celule de insulă. Aceste tumori secretă cantități mari de hormon somatostatină.

Aproximativ 75% din somatostatinoame sunt canceroase. Cele mai frecvente simptome ale somatostatinoamelor sunt durerea abdominală și pierderea în greutate neexplicată. Aceste simptome apar rar în stadiile incipiente.

Somatostatinoamele sunt vindecabile cu intervenția chirurgicală. În timpul operației, un chirurg va îndepărta tumora în întregime. Diagnosticul precoce este esențial, deoarece operația devine mai complicată dacă cancerul s -a răspândit.

somatostatinoamele apar doar la 1 din 40 de milioane de oameni. Mai mult de jumătate apar în capul pancreasului, în timp ce restul tind să crească în duoden – prima parte a intestinului subțire.

În acest articol, analizăm mai detaliat simptomele, cauzele și tratamentul somatostatinoamelor și perspectivele pentru persoanele cu această tumoră.

Ce este un somatostatinom?

rețele încep în celulele specializate ale sistemului neuroendocrin. Aceste celule produc hormoni și joacă un rol într -o serie de funcții ale corpului.

rețelele se pot dezvolta în orice parte a corpului unei persoane, dar există în mod obișnuit în:

 • Gastrointestinal, gastrointestinal TRACT
 • Lungs
 • Pancreas

Somatostatinoamele sunt un tip de plasă care se poate dezvolta în pancreas sau duoden.

Semnele și simptomele

Somatostatinoamele sunt tumori cu creștere lentă. Simptomele sunt nespecifice, ceea ce înseamnă că seamănă cu cele ale altor probleme medicale comune.

Majoritatea oamenilor nu au simptome severe până când boala nu este foarte avansată. Simptomele sunt apoi similare cu cele care apar în alte forme de cancer pancreatic. Simptomele pot include:

 • Pierderea apetitului
 • greață și vărsături
 • Durere abdominală
 • Diaree frecventă
 • Pierderea în greutate neintenționată

Semnele suplimentare și simptomele somatostatinoamelor depind de locația tumorii, care poate fi în pancreas sau în intestinul subțire.

Somatostatinoamele pancreatice

somatostatinoamele în pancreas vor produce un hormon peptidic numit somatostatină.

somatostatină ajută la menținerea tuturor hormonilor gastrointestinali în echilibru, blocându -și secreția atunci când atunci când se află în echilibru secreția lor atunci când sunt în echilibru secreția lor atunci când se află secreția lor atunci necesar. Două exemple de acești hormoni sunt insulina și gastrina.

În mai puțin de 10% din cazuri, acest exces de somatostatină duce la sindromul somatostatinomului. Persoanele cu acest sindrom se pot dezvolta:

 • Diabet (zahăr din sânge ridicat)
 • Steatoree (scaune grase, grase și dificil de blocat)
 • Colelitiaza (pietre biliare)

Somatostatinoamele duodenale

somatostatinoamele din duoden nu provoacă sindromul somatostatinomului. Aceste tumori nu pot provoca deloc simptome, dar dacă tumora crește, poate provoca dezvoltarea simptomelor.

Tumora se poate răspândi la ficat și ganglioni limfatici din apropiere. Acest lucru poate duce la un blocaj în anumite părți ale intestinelor sau în tuburile vezicii biliare.

Această obstrucție ar putea duce la simptome precum:

 • Diaree sângeroasă
 • Icterul pielii sau albilor ochilor
 • O burtă dureroasă și umflată

cauzele

somatostatinoamele sunt rezultatul celulelor delta în exces. Cu toate acestea, cauza acestei supraîncărcări rămâne necunoscută. Poate apărea la oricine, cu sau fără antecedente de cancer în familie.

Unele somatostatinoame pot fi ereditare. Acestea pot apărea cu alte sindroame genetice rare, cum ar fi neurofibromatoza, neoplazia endocrină multiplă de tip 1 și sindromul von Hippel-Lindau.

factori de risc

Există mai mulți factori de risc pentru somatostatinoame. Acestea includ:

 • Genetica: o mutație a genelor sau o anomalie poate trece de la un părinte la un copil.
 • Vârsta: Majoritatea somatostatinoamelor sunt în creștere lentă și apar la indivizi peste vârsta de 50 de ani.
 • Fumatul: Orice istoric de fumat poate crește șansa unei persoane de a dezvolta o tumoră neuroendocrină a pancreasului.
 • Alcool: Băutura grea poate crește riscul de creștere a somatostatinomului .
 • Pancreatită: Experții au asociat inflamația cronică a pancreasului cu un risc crescut de somatostatinoame.
 • diabet: somatostatinoamele sunt mai frecvente la persoanele care au diabet de tip 2.

Diagnostic

Natura vagă a simptomelor somatostatinomului face ca aceste tumori să fie dificil de diagnosticat. Acest lucru poate întârzia diagnosticul timp de mai multe luni până la câțiva ani. De obicei, medicii găsesc somatostatinoame atunci când diagnostică dureri abdominale inexplicabile, pierderea în greutate, pierderea de sânge sau diaree.

Un diagnostic de somatostatinom poate apărea și după o biopsie chirurgicală a cancerului pancreatic.

Teste de diagnostic pentru somatostatinoame includ:

 • Teste de sânge: în timpul testelor de sânge, O persoană cu somatostatinoame poate arăta niveluri ridicate de hormoni de somatostatină. Un medic poate apoi să comande un test imagistic care să caute tumora și să confirme diagnosticul.
 • Scanarea tomografiei computerizate (CT): În timpul acestei proceduri, un medic trece o serie de fascicule de radiații prin corpul persoanei. Aceste grinzi pot produce o imagine detaliată a structurilor din corp pentru a vedea dacă este prezentă o tumoră. Scanările CT pot oferi o imagine 2D a unei „felii” a corpului sau a unei imagini 3D.
 • Scanare de rezonanță magnetică (RMN) Scanare: O scanare RMN folosește un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a crea imagini. Scanările RMN pot crea imagini detaliate ale organelor și ale altor țesuturi din corp pe care un medic le poate folosi pentru a vedea dacă este prezentă o tumoră. Scanările RMN diferă de scanările CT și razele X, deoarece nu folosesc radiații potențial dăunătoare.
 • Ecografie endoscopică: În timpul acestei proceduri, un medic introduce un tub subțire în gură și în jos în prima parte a părții intestinul subtire. Tubul are o sondă cu ultrasunete mică, care emite unde sonore care sări de pe structurile din jur. Sonda recuperează apoi aceste unde și produce o imagine a zonei înconjurătoare pe care un medic îl poate folosi pentru a vedea dacă o tumoră este prezentă și face un diagnostic.
 • Scintigrafia receptorului somatostatin: în timpul acestui test, un medic injectează radioactiv radioactiv Octreotida, un medicament similar cu somatostatina, în venele persoanei. Acest medicament se atașează de celulele tumorale care au receptori pentru somatostatină. Un dispozitiv de măsurare a radiațiilor poate detecta apoi octreotida radioactivă și creează imagini care arată unde se află celulele tumorale.

Cum diferă de Vipomas

Vipomas sunt un alt tip rar de rar de rar de cancer pancreatic. De obicei se dezvoltă în pancreas, dar pot fi și în duoden. Persoanele cu Vipomas pot avea o supraevaluare a peptidei intestinale vasoactive (VIP).

VIP blochează eliberarea de acid clorhidric în sucurile gastrice, ceea ce provoacă probleme cu digerarea alimentelor. Drept urmare, persoanele cu vipoame au cantități frecvente și mari de diaree apoasă.

Persoanele care au Vipomas suferă adesea de deshidratare și niveluri scăzute de potasiu. Acest lucru poate duce la spitalizare. Este posibil ca medicii să greșească simptomele Vipomului pentru cele ale holerei.

Medicii recomandă, de obicei, gestionarea vipoamelor cu analogi de somatostatină.

Opțiuni de tratament

Singura modalitate de a vindeca un somatostatinom este de a -l îndepărta complet cu intervenția chirurgicală. Mărimea intervenției chirurgicale depinde de dimensiunea tumorii și de locația acesteia în pancreas. Procedura poate implica doar îndepărtarea unei tumori localizate.

Dacă tumora s -a răspândit, poate necesita o procedură chirurgicală mai extinsă cunoscută sub numele de procedură Whipple. Această intervenție chirurgicală elimină capul pancreasului, duodenului, vezicii biliare, canalului biliar și ganglionilor limfatici.

Dacă nu este posibilă îndepărtarea completă a tumorii, există câteva opțiuni suplimentare de tratament. Acestea includ:

 • O procedură numită ablație, care folosește căldură extremă sau frig pentru a distruge tumorile mici
 • medicamente analogice de somatostatină pentru a încetini producția de hormoni și a micsora tumora
 • chimioterapie sau medicamente specifice pentru tratarea cancerului care s -a răspândit
 • Un tip de tratament numit terapie țintită moleculară, care folosește medicamente sau alte substanțe pentru a identifica celulele canceroase și a -i ataca doar pe ele

Când se va vedea un medic

simptomele somatostatinomului sunt vagi și pot asemăna cu cele din multe afecțiuni medicale diferite. S -ar putea să vină și să treacă peste câteva luni sau ani.

parazitol contraindicatii

Orice persoană care are pierderi în greutate inexplicabile, icter, dureri abdominale, apetit slab, diaree sau mișcări ale intestinului gras ar trebui să vadă un medic.

Outlook

Somatostatinoamele reprezintă mai puțin de 2% din toate cancerele pancreatice. Sunt cel mai rar tip de tumoră neuroendocrină gastrointestinală.

Perspectiva unei persoane vor depinde de sănătatea generală și de amploarea tumorii. Dacă tumora nu s-a răspândit încă, chirurgia oferă cele mai bune șanse de recuperare completă.

ratele de supraviețuire

Rata de supraviețuire de 10 ani pentru somatostatinomul pancreatic este de aproximativ 72%. Chiar și atunci când un somatostatinom s -a răspândit, rata de supraviețuire este mai mare decât cea a celorlalte tipuri de tumori neuroendocrine.

Persoanele cu somatostatinoame tind, de asemenea, să aibă o perspectivă mai bună decât cele cu alte tipuri de cancer pancreatic.

Rezumatul

Somatostatinoamele sunt un tip rar de tumoră care cresc în sau în jurul pancreasului. Medicii se pot referi, de asemenea, la aceste tumori ca tumori neuroendocrine sau tumori cu celule de insulă.

Simptomele includ o pierdere de apetit, greață și vărsături, dureri abdominale, diaree și pierderi în greutate neintenționate vârsta, fumatul, consumul de alcool, pancreatita și diabetul.

Un medic poate folosi teste de sânge sau teste imagistice pentru a diagnostica tumorile. tumori. Perspectiva unei persoane depinde de sănătatea generală, de dimensiunea tumorii și de dacă tumora s-a răspândit.

Rata de supraviețuire de 10 ani pentru somatostatinomul pancreatic este de aproximativ 72%.

 • Cancer pancreatic
 • Cancer/Oncologie

Știrile medicale de astăzi au orientări stricte de aprovizionare și se bazează doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică, și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială